EDITION PARNELL: ELEGANT APARTMENT BUILDING WITH A STRUCTURAL SOLUTION THAT MAXIMISES VIEWS, NUMBER OF STOREYS, AND ENABLES OPEN PLAN LAYOUTS

We were engaged to deliver the full structural design and review construction of this new eight-storey high-end residential apartment building located on a steeply sloping site with six storeys of apartments over two storeys of basement carparking.

The building is built into a steep slope, the maximum slope retaining is 4 storeys tall, and the foundations are anchored below the water table.

 

At ground level the footprint pulls in from the edge of the level above, giving the impression that the top of the building is floating. To achieved this, a cantilevering post-tensioned (PT) transfer slab has been designed to support the levels above.

The soffit of the transfer slab is exposed to view, incorporating a textured finish from rough sawn timber formwork.

Concrete shearwalls have been kept to the core of the building, enabling the views to be maximized and allowing an open plan apartment layout.

Benefits of having us on the team:
  • The maximum number of storeys is squeezed within the height-plane restrictions of the site by excavating up to four storeys underground with a soldier pile perimeter wall and by incorporating a post-tensioned (PT) transfer slab midway up the building.

 

  • The PT transfer slab incorporates differences between lower and upper apartment floor layouts and cantilevers out to maximise views to Rangitoto Island, Judges Bay, and the Waitemata Harbour. The soffit of the transfer slab is exposed to view, incorporating a textured finish from rough sawn timber formwork. Minimal structural walls also help to maximise the views and enable the open plan apartment layouts.

  • The primary street front façade of the building comprises an engineered glass brick rainscreen, which creates the appearance of a light floating form suspended above the main entrance.

Edition2.jpg
Edition1.jpg
Edition3.jpg